Aprašymas
Pektinas
(CEAPECTIN MRS 4610, E440)
Pektinas - natūralus augalinės kilmės tirštiklis, išgaunamas iš aukštos kokybės citrusinių vaisių žievelių.
Pektinas naudojamas verdant uogienes, džemus, drebučius, gaminant saldainius, marmeladą, zefyrus, įdarus, desertus ir t.t.
Naudojant pektiną uogienių virimui reikia žymiai mažiau cukraus, be to, nereikia ilgai virti.
SUDEDAMOSIOS DALYS: pektinas E440, dekstrozė.
Rekomenduojamas dozavimas: 0,3 - 1,6 %
UOGIENĖMS: 1 kg bendrai uogų ir cukraus masei rekomenduojama naudoti 3-16 g pektino.
Kilmės šalis: Ispanija
Patarimai verdant uogienes arba džemus su pektinu:
1. Dozavimas: 5-15 g kiekvienam vaisių arba uogų kilogramui.
- Kuo daugiau naudojama cukraus ir mažiau skysčių, tuo mažiau reikia pektino.
- Jei cukraus ir vaisių (uogų) santykis 0,5 kg: 1 kg, tai pektino reikia 4-5 g, o jei santykis 0,25 kg: 1 kg, tuomet pektino reikės 7-10 g.
- Jei cukrus visai nenaudojamas, tuomet 1 kg vaisių (uogų) reikia 12-15 g pektino.
2. Pektinas dedamas į verdančią masę. Prieš beriant, jį būtinai reikia sumaišyti su nedideliu kiekiu cukraus, kad pasiskirstytų tolygiai.
3. Uogienes su pektinu reikia virti nuo 1 iki 5 min. ir ne daugiau! Verdant ilgiau nei 5 min. pektinas praranda savo tirštinančias savybes. Be to, trumpiau verdamos uogienės gražiau atrodo ir išsaugo daugiau vitaminų!
4. Nedidelis rūgšties kiekis pagerina pektino tirštėjimą. Todėl jei uogos ar vaisiai labai saldūs, reikėtų pridėti šaukštą citrinos sulčių.