Geriausias būdas atsigaivinti karštą vasaros dieną – išgerti
puodelį pačios skaniausios naminės giros. O pasigaminti girą juk taip paprasta! Pasinaudokite šiuo receptu ir vaišinkitės į sveikatą!
Naminei
girai ruošti tinka tiek ruginis fermentuotas salyklas, tiek miežių salyklo
ekstraktas. Priklausomai nuo to, ką naudosite, šiek tiek skirsis skonis: gira
su ruginiu salyklu bus labiau išreikšto skonio, vos aštresnė, tuo tarpu miežinė
gira – minkštesnio, švelnesnio skonio ir saldesnė. Dar vienas skirtumas –
kadangi miežių salyklo ekstraktas pilnai ištirpsta, gaminant miežinę girą
nereikia nukošti nuosėdų. Išrūgus ruginei girai, prieš išpilstant į butelius,
ją reikia nukošti.
Kadangi
šitas giros gaminimo būdas labai paprastas ir greitas, rekomenduojame išbandyti
tiek ruginį, tiek miežinį salyklą ir pasirinkti, kuris jums skanesnis :)
PATI SKANIAUSIA
NAMINĖ GIRA
3 l vandens
2 kupini v.š. fermentuoto skrudinto salyklo arba miežių salyklo ekstrakto
200 g cukraus
2 a.š. sausų mielių
1. Salyklą ir
cukrų užpilti 3 l verdančio vandens, gerai išmaišyti ir palikti ataušti iki
35°C arba iki kambario temperatūros.
2. Tada ant viršaus
supilti mieles (nemaišyti!), uždengti skepetėle ir palikti rūgti. Rūgimo laikas
priklauso nuo kambario temperatūros: kai šilta - užtenka 4 - 6 val., kai
vėsiau, reikia 6-12 val.
3. Kai mielės nusėda
ant dugno, o nuo dugno ima kilti maži oro burbuliukai, gira tampa lyg gazuota,
ją reikia perkošti, išpilstyti į butelius ir palaikyti šaldytuve bent 6
val. (Naudojant miežių salyklo ekstraktą perkošti nereikia – tiesiog supilstyti
į butelius).
SKANAUS!
Recepte panaudoti produktai, kuriuos galite įsigyti šioje
e-parduotuvėje:
Fermentuotas
skrudintas ruginis salyklas - www.delona.lt/duonos-kepimui/fermentuotas-skrudintas-ruginis-salyklas
Miežių salyklo
ekstraktas - www.delona.lt/mieziu-salyklo-ekstraktas
Sausos kepimo mielės
- www.delona.lt/dziovintos-mieles