320 ml vandens
3 v.š. salyklo
1,5 v.š. aliejaus (ypač gerai tinka garstyčių aliejus)
1,5 a.š. druskos
1,5 v.š. cukraus (galima pakeisti medumi)
150 g ruginių miltų
300 g kvietinių miltų
2 a.š. sauso raugo
1 v.š. kviečių glitimo "Glita"
1 v.š. lieso pieno miltelių
1,5 a.š.sausų mielių
100 g (daugmaž pusė stiklinės) džiovintų slyvų
(vietoj džiovintų slyvų galima dėti kitus mėgstamus džiovintus vaisius, riešutus)
Taip šią duoną tinka paskaninti 1/4 a.š. malto cinamono.
KEPANT DUONKEPĖJE:
- Į duonkepės kibirėlį sudėti salyklą ir užpilti 100 ml verdančio vandens. Palikti pusvalandžiui praaušti.
- Džiovintas slyvas perplauti, nusausinti ir stambiai supjaustyti.
- Į duonkepės kibirėlį su užplikytu salyklu sudėti visus likusius produktus, išskyrus džiovintas slyvas: 220 ml vandens, aliejų, druską, cukrų, ruginius ir kvietinius miltus, sausą raugą, glitimą, pieno miltelius ir mieles.
- Įjungti "Pilno grūdo duonos" programą (dažniausiai ši programa būna ilgesnė už kitas ir trunka 4-4,5 val.).
- Džiovintas slyvas sudėti į duonkepės dispenserį arba po signalo sudėti tiesiai į minkomą tešlą.
- Iškepusią duoną dar pusvalandį palaikyti šiltoje duonkepėje, vėliau išimti ir ataušinti ant grotelių.
KEPANT ORKAITĖJE:
- Užmaišyti ir išminkyti tešlą, minkymo pabaigoje sudėti slyvas.
- Pakildinti apie 1 val. arba kol pakils beveik dvigubai.
- Tada perminkyti, įdėti į kepimo formą ir palikti dar pakilti.
- Kepti 1-1,5 val., pirmas 15 min. iki 220°C įkaitintoje orkaitėje, vėliau temperatūrą sumažinti iki 200°C. Kepimo pradžioje galima įstatyti į orkaitę indą su verdančiu vandeniu.
- Iškepusią duoną dar pusvalandį palaikyti išjungtoje ir atidarytoje orkaitėje, vėliau išimti iš kepimo formos ir ataušinti ant grotelių.
SKANAUS!
Recepte panaudoti produktai, kuriuos galite įsigyti šioje e-parduotuvėje:
Ruginis fermentuotas skrudintas salyklas: www.delona.lt/fermentuotas-skrudintas-ruginis-salyklas
Garstyčių aliejus: www.delona.lt/garstyciu-aliejus
Sausas ruginis raugas: www.delona.lt/sausas-ruginis-raugas
Kviečių glitimas "Glita": www.delona.lt/kepimo-priedas-gerinantis-miltu-glitima-Glita
Lieso pieno milteliai: www.delona.lt/nugriebto-pieno-milteliai
Sausos mielės: www.delona.lt/dziovintos-mieles
Maltas cinamonas: www.delona.lt/cinamonas