Nesudėtingas tamsios duonos
receptas. Galima kepti tiek duonkepėje,
tiek orkaitėje. Naminė duona su
ruginiais ir kvietiniais miltais gaunasi kvapni, sodraus skonio. Ypatingą skonį
ir spalvą šiai duonai suteikia naudojami dviejų rūšių salyklai: miežinis ir
ruginis. Duonos kepimui galima
naudoti tiek įprastus, tiek viso grūdo
miltus.
DUONA SU RUGINIAIS IR KVIETINIAIS MILTAIS
I ETAPUI:
70 ml verdančio vandens
1 a.š. miežių salyklo ekstrakto
1 v.š. fermentuoto skrudinto salyklo
II ETAPUI:
200 g ruginių miltų
200 g kvietinių miltų
230 ml vandens (apie 30°C)
1 v.š. sauso ruginio raugo
2 v.š. aliejaus
1,5 a.š. sausų mielių
1,5 v.š. medaus (galima keisti cukrumi)
1 a.š. druskos
50 – 100 g mėgstamų grūdų: grūdų mišinio duonai Fitness Mix“, saulėgrąžų, kmynų, linų sėmenų
I ETAPAS:
Tešlos minkymo inde arba duonkepės kibirėlyje užplikyti
verdančiu vandeniu miežinį ir ruginį salyklus. Permaišyti ir palikti praaušti.
II ETAPAS
KEPANT DUONĄ DUONKEPĖJE:
- Ataušus salyklams iki 40 – 30°C į duonkepės kibirėlį suberti
visus likusius produktus ir įjungti tik tešlos minkymo arba pagrindinę duonos
kepimo programą.
- Po 5 minučių minkymo patikrinti, ar susiformavo teisingas
tešlos pagrandukas. Jei tešla gaunasi per skysta, reikia įberti šiek tiek
kvietinių miltų (miltus berti po 1 a.š., kad nepadauginti).
- Pasibaigus minkymo programai duonkepę išjungti iš tinklo ir
palikti 2 valandoms, kad tešla pakiltų.
- Po 2 val. įjungti duonkepės režimą „Kepimas“ 1 val. Prieš
jungiant kepimą, duonos paviršiuje atsargiai padaryti skylutes beveik iki pat
kepimo indo dugno. Skylutes duonoje labai patogu daryti sušlapintomis
kinietiškomis valgymo lazdelėmis.
- Pasibaigus kepimui neskubėti traukti duonos iš duonkepės,
palikti ją ten dar pusvalandžiui.
- Išėmus duoną iš kepimo formos ataušinti ant grotelių.
KEPANT DUONĄ ORKAITĖJE:
- Į indą su ataušusiu iki 40 – 30°C salyklu sudėti visus
likusius produktus ir užminkyti tešlą.
- Tešlą minkyti apie 10 minučių. Vėliau indą uždengti ir
padėti šiltai 1 valandai, kol tešla pakils.
- Po 1 valandos tešlą lengvai perminkyti ir sudėti į kepimo
formą. Kepimo formą galima iškloti kepimo popieriumi arba patepti sviestu ir
apibarstyti rupiais miltais arba manų kruopomis. Taip paruoštą tešlą vėl
uždengti ir palikti šiltai kildintis dar 1-1,5 val.
- Orkaitę įkaitinti iki 200°C. Pakilusioje duonos tešloje atsargiai padaryti skylutes beveik
iki pat kepimo indo dugno (tam tikslui labai patogu naudoti sušlapintas
kinietiškas valgymo lazdeles). Pirmas 15 minučių duoną kepti 200°C
temperatūroje, vėliau karštį sumažinti iki 180°C ir kepti dar 35 – 40 minučių.
- Iškepusią duoną 10 minučių palaikyti kepimo formoje, vėliau
išimti ir ataušinti ant grotelių.
SKANAUS!